Close

November 24, 2015

Što je Scratch?

 Scratch je programski jezik i razvojno okruženje za stvaranje igara, priča, animacija, glazbe i drugih interaktivnih sadržaja na računalu. Ono po čemu je poseban je to što je posebno osmišljen kako bi bio pristupačan i zanimljiv djeci od 7 do 12 godina.

Taj besplatni program razvijen je na poznatom američkom sveučilištu MIT, u grupi nazvanoj Lifelong Kindergarten, vječiti vrtić. Ideja je potaknuti djecu da istražuju, smišljaju i ostvaruju svoje zamisli, koje zatim mogu pokazati drugima putem interneta, usput usvajajući osnove programiranja, matematike, vizualnog i interaktivnog dizajna.

Programiranje u Scratchu potpuno je vizualno. Djeca pišu programe tako što slažu gotove blokove u veće konstrukcije. Tu su svi osnovni elementi koji su od prije poznati iz jezika poput BASIC-a: ako–onda grananja, petlje, operatori, varijable – samo što su u ovom slučaju programi pregledniji, na hrvatskom, i ne zahtijevaju učenje posebne sintakse.


Djeca postavljaju “likove” na “pozornice” i pišu instrukcije koje pojedini lik treba izvršiti kad se nešto dogodi, npr. kad se da znak za početak programa, ili kad se lik približi rubu ekrana, ili kad korisnik pritisne određenu tipku. Likovi se putem tih instrukcija mogu pomicati, rotirati, mijenjati izgled, mogu govoriti, svirati, pisati i crtati po ekranu. U interakciji tih likova i korisničkih akcija složene se interakcije mogu odraditi kroz razmjerno jednostavne skripte.

Koristeći Scratch, dijete može bez napora naučiti samostalno izraditi jednostavne računalne igrice i programe, a na isti način svoju kreativnost mogu pretočiti i u interaktivne priče i multimedijalne animacije. Uz poseban WeDo LEGO set mogu se čak pisati i programi za kontroliranje robota, ako koristite posebne blokove koji očitavaju vrijednosti sa senzora i pokreću servomotor.

Scratch i prvi koraci

Za vrijeme proljetnih praznika 2012. organizirali smo našu prvu radionicu programiranja za djecu od 7 do 12 godina. To je za CROZ-ovce bilo sasvim novo iskustvo, područje u kojem se nismo osjećali sigurno kao s novim zahtjevima korisnika. Odabrali smo MIT Scratch alat, namijenjen upravo djeci navedene dobi. Okupili smo volontere koji su se htjeli okušati u radu s djecom, proširili vijest, oboružali se keksima i sokovima, i nadali se da ćemo nekako uspjeti motivirati djecu za programiranje.

Radionica je trajala četiri dana po dva sata. Prvi su dan djeca naučila osnove programiranja i elemente Scratch alata, a ostali su dani prilagođavani ovisno o uzrastu djeteta. Nastavni se program sastojao od rješavanja vježbi i problema, izrade igara, crtanja te stvaranja animacija. Rezultati su nadišli sva naša očekivanja. Već smo prvi dan, kada smo vidjeli oduševljena dječja lica nakon što su natjerali svoj lik na ekranu da radi ono što žele, shvatili da radimo nešto odlično. Svaki su se sljedeći dan djeca rado vraćala na radionicu, a roditelji su bili iznenađeni koliko ih je zainteresirao Scratch program. Čak i one najmlađe koji još nisu krenuli u osnovnu školu. Iako je nekima bio problem pronaći slovo na tipkovnici, nitko nije imao problema sa shvaćanjem logike programa i smišljanjem najraznovrsnijih ideja kako riješiti neki problem.

I priča se nastavlja

Kako se broj radionica koje održavamo povećava, kao i interes za njih, tako nam sve više volonterski pomažu i studenti tehničkih fakulteta. Održali smo već četiri radionice, a nakon svake iz našeg edukacijskog centra izađe dvadesetero djece s konkretnim znanjem kako napraviti animaciju, igru ili priču. Najveći ponos i priznanje nakon završetka svake grupe svakako su nam djeca koja nastave i kod kuće raditi sa Scratchom.

Djeca danas provode velik dio slobodnog vremena na računalu uz igre, a ovo je odličan način da se nauče kreativnom i analitičkom razmišljanju na zabavan način, dok istovremeno potičemo i razvoj hrvatskog informatičkog društva.

Potaknuti euforijom djece, roditelja i samih predavača, odlučili smo osnovati udrugu Programerko. Glavni je cilj udruge razvoj programerskih vještina te poticanje kreativnosti školske djece. Možda već ove godine proširimo program uvođenjem robotike.

S tom ćemo inicijativom svakako nastaviti, u nadi da će djeca zavoljeti aplikativni razvoj.

Informacije: udruga.programerko@gmail.com

2 Comments on “Što je Scratch?

Edi
May 20, 2016 at 5:20 pm

Zelim postati programer

Lazar
May 26, 2016 at 6:01 pm

programerko je najbolji program ikada

Leave a Reply

Your email address will not be published.